+420603842366 a.neumannova@seznam.cz

Psali o nás

Adélu Neumannovou a Babylona teď čeká mistrovství světa mladých koní ve Verdenu

Zájezd – Pro drezurní jezdkyni Adélu Neumannovou, která reprezentuje Jezdecké centrum Zájezd, je letošní sezona velmi úspěšná. S koněm Edie 1 se na mistrovství republiky umístila pátá a s holandským teplokrevníkem Babylonem bude v srpnu reprezentovat Českou republiku na Mistrovství světa mladých koní ve Verdenu, kam se společně kvalifikovali jako jediní z republiky v kategorii šestiletých koní.

Adéla Neumannová a Edie 1lupa-plus

Adéla Neumannová a Edie 1Foto: Josef Malinovský

Nejste trochu zklamaná, když loni jste byli na mistrovství republiky s Ediem stříbrní?
Tak to ani náhodou. Naopak letošní umístění považuji ve své podstatě za cennější než loňské, kdy na MČR chyběli ti nejpřednější drezurní jezdci, jako Fabrizio Sigismondi a Šárka Charvátová. Závodili velice zkušení a hlavně velice kvalitní drezurní koně z Německa. V případě Šárky Charvátové například holandský ryzák Sant Tropez po Welt Hit II (podobně jako můj Babylon, kdy jeho matka je po stejném hřebci Welt hit II). Všechny tito koně, kromě Sant Tropez, Edie dokázal porazit, a to nemohu opomenout ani vynikajícího Rapsterna Martiny Opočenské a další skvělé koně, kteří v sezoně 2011 nebyli na startovní listině MČR. Takže jsem na letošní Edikův výkon velice hrdá, moc si ho vážím a hlavně jsem i s tímto umístěním počítala. Je to drezura, netvrdím, že pořadí odpovídalo výkonům, ale to už je sport .

Co rozhodlo o vašem umístění, popsala byste Edieho silné a slabé stránky?
Rozhodl možná osud, možná zaujetí jednotlivých rozhodčích a také určitě momentální předvedení úlohy. Rozhodně nejlepší byla úloha v pátek i když malinko chybělo dokonalé napřímení, Edie byl až moc uvolněný a někdy nebyl nejvyšším bodem jeho týl. V sobotu šel v super napřímení, ale špatný bahnitý terén a déšť ovlivnil kvalitu Edieho série přeskoků po dvou, jinak super piruety po oba dny. V neděli už byl Edik trochu unavený, a tak přešel sice celý kur (volnou sestavu na hudbu)bez problémů, ale nevzal mi poslední v počtu třetí piruetu tak jak bych si přála a obecně se příliš rozhodčím nelíbila moje hudba.

Jakou nejvyšší známku jste od rozhodčích obdržela a za co to bylo? A jaký má Edie zatím rekord v procentech?
Obecně za celou mou kariéru s Ediem jsme již několikrát dostali devítku za zastavení, nyní na MČR to byla osmička většinou za střední nebo prodloužený klus a nebo za prodloužený cval. Edie rozhodně vyniká ve cvalové pasáži v úloze, a to většinou ve cvalových piruetách. Náš dosavadní procentuální rekord je 71 procent na závodech ve Vondrově, jinak se naše výkony pohybují kolem 65 procent, což je na naše poměry a i poměry mezinárodní dostačující, spíš lepší úroveň.

Na jakých závodech ještě plánujete startovat?
Babylon už absolvuje jen Verden, finále Kritérií mladých koní ve Zduchovicích a FEI test v Hradištku, Edie například například finále Českého drezurního poháru a několik dalších závodů.

Jak dlouho trvá výcvik koně až na úroveň T (těžká), na níž se jezdí mistrovství republiky?
Edieho mám od jeho třech a půl let a neříkám, že to bylo vždy jednoduché. Do úrovně T se  dostal již ve svých osmi letech, takže by se dalo říct, že příprava trvá čtyři roky. Babylon již nyní v šesti letech dokáže série přeskoků po třech a pracovní piruety.  Myslím si, že by zašel T i v sedmi letech, ale to nechci, jen chci poukázat na to, že by to teoreticky bylo možné i takto brzo. V cizině sedmiletí koně již absolvují minimálně úroveň ST (středně těžký).

Kdy se chystáte účastnit soutěží nejvyšší úrovně, tedy TT?
Minulý rok již Edie absolvoval dvě úlohy Grand Prix (úroveň  TT) za 57 a 58 procent, což není úplně špatné. Neměla jsem z něj rozhodně pocit, že by ho to nějak rozhodilo nebo stresovalo. Ba naopak to pro něj byla příjemná změna. Na konci sezony si zase nějaké to Grand Prix zajedeme .

Váš druhý talentovaný kůň Babylon v minulé sezoně obsazoval pouze první místa a ani letos se nestalo, že by nebyl dekorovaný (tedy byl vždy do pátého místa). Jaké máte vysněné cíle?
Tak rozhodně se nám splnil sen a to, že se zúčastníme MS mladých koní ve Verdenu. Do budoucna bych ráda s Babylonem startovala na mezinárodní úrovni minimálně v úrovni T, a to alespoň kolem 70 procent. I přes Babylonovu talentovanost musím podotknout, že je to jeden z nejkomplikovanějších koní co jsem kdy jezdila. Žádná sranda, ale každý génius je asi trochu zvláštní.

Adéla Neumannová se narodila v Praze, kde sice bydlí,  ale většinu času tráví v Jezdeckém centru Zájezd a okolních stájích. Je svobodná, má dceru Aničku, které budou v lednu tři roky. Vystudovala maturitní obor účetnictví. Kdy poprvé seděla na koni si nepamatuje, jezdí úplně od malička. Pracovala jako účetní v kanceláři, ale protože to ve spojení s koňmi nefungovalo, už sedm let se věnuje ježdění a trénování na plný úvazek. Baví ji pohled na koně z přirozené stránky, tanec, zpěv, děti, psi, kočky.  Samozřejmě se věnuje rodině a osmileteédceři Anně.
Zdroj: https://kladensky.denik.cz/zpravy_region/adelu-neumannovou-a-babylona-ted-ceka-mistrovstvi-sveta-mladych-koni-ve-verdenu.html

Share This